O nama

Knežev han je restoran u kome se spravljaju jela s’ dušom, oaza za hedoniste smešten u srcu istorijskog dela varoši Topola na magistralnom putu Beograd – Gornji Milanovac.
Savršen spoj modernog i tradicionalnog iskustva u kome uživaju sva čula.Iz restorana se pruža jedinstven pogled na Karađorđev grad i Oplenačku crkvu.
Odlicna usluga, prijatna atmosfera u autentičnom ambijentu predstavljaju pravi izbor.Prostor Kneževog hana pogodan je za porodične ručkove,proslave i za sve vrste korporativnih događaja.Sala (100 mesta) restorana kao i terase (80 mesta) podložne su promenama u zavisnosti od zahteva Vaših potreba.
Knežev han je mesto koje treba posetiti jer ćete se u njemu osećati jedinstveno i posebno.

DSC_8672 (91)

Istorija

Hanovi kao mesta gde odsedaju putnici nose tursko ime, ali njihov nastanak seže mnogo pre nego što su Turci došli na Balkan. Putniku namerniku u prolasku kroz grad je potrebno mesto gde će da okrepi umornu dušu, predahne i nastavi dalje. Na putu ka Rudniku, preko puta Karađorđevog grada , knez Aleksandar Karađorđević je 1842. godine, kada je došao na vlast, po sećanju iz detinjstva, na mestu nekadašnjeg hana sagradio sebi letnju rezidenciju u kojoj je boravio dok je obnavljan porušeni Karađorđev grad. Objekat je sagrađen u raško-moravskom stilu.Vidljiv sa svih strana plenio je svojim lukovima sa južne i istočne strane. U početku kneževa letnja rezidencija, a kasnije sastajalište viđenih Srba tog vremena, han je bio  mesto gde su se osmišljavali članovi zakona, mesto gde se radilo na razvijanju prosvete i pravosuđa.

Obnova

Decenijama je bio izložen propadanju pa su od hana ostale samo naznake nekadašnjeg konačišta. Obnova počinje 2008. godine kada porodica Arsenijević iz Vinče ulaže svu svoju snagu i ljubav i na mestu nekadašnjeg hana  niče autentičan objekat.

Obnova hana je trajala šest godina. Bio je to naporan rad pun odricanja, ali i ispunjenja. Sadašnji objekat je sagrađen po uzoru na onaj iz 1842. godine jer je objekat pod zaštitom države. Knežev han ima svoju dušu, ali se oslanja  na tradiciju. Predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, starog i novog. Unutrašnjost je urađena u kamenu, hrastovini i kovanom gvožđu. Objekat je opremljen savremenom kuhinjom.

DSC_8550 (24) DSC_8550 (54)

Restoran je svetao, prostran, ukusno i sa stilom uređen. Odiše toplinom i domaćinskom atmosferom.Tradicionalna srpska kuhinja obogaćena je svetskim kulinarskim specijalitetima. Služe se najbolja vina iz topolskog vinogorja. Vrhunska posluga i ljubaznost domaćina su simbol ovog objekta. Sa zidova posmatraju portreti vladara iz porodice Karađorđevića.

DSC_8672 (102) DSC_8672 (112) DSC_8672 (61)

Zadržan je i spoljašnji izgled. Lukovi sa istočne i južne strane uokviruju veliku terasu koja može da primi osamdeset ljudi. Pogled na crkvu Prevete Bogorodice i Karađorđev grad predstavlja jedinstven osećaj.

DSC_8550 (16) DSC_8550 (17) DSC_8550 (21)